Przepisy na zdrowe jedzenie :)

Re: Przepisy na zdrowe jedzenie :)

Postprzez Aganderas » czwartek, 26 lipca 2012, 10:30

Na śniadanie, ogórek prosto z ogródka, bez soli, za to zagryzany czosnkiem, tez rodem z ogródka :shock: :lol:
Avatar użytkownika
Aganderas
IX. stopień wtajemniczenia
IX. stopień wtajemniczenia
 
Posty: 4700
Dołączył(a): piątek, 4 listopada 2011, 20:11
Lokalizacja: Zielona Góra
wiek: 42

Postprzez » czwartek, 26 lipca 2012, 10:30

 

Re: Przepisy na zdrowe jedzenie :)

Postprzez jasama » niedziela, 5 sierpnia 2012, 12:51

Prosta zasada- nie żyjemy po to żeby jeść, tylko jemy po to żeby żyć. A do życia nie potrzeba wiele pokarmu. Częściej jeść ale w małych porcjach, tak żeby nie rozepchać żołądka.
jasama
III. stopień wtajemniczenia
III. stopień wtajemniczenia
 
Posty: 174
Dołączył(a): piątek, 15 lipca 2011, 15:28

Re: Przepisy na zdrowe jedzenie :)

Postprzez Aganderas » poniedziałek, 6 sierpnia 2012, 18:39

1000 razy prawda to jest :D
A do tego, żeby chociaż przeważały - naturalne produkty nad przetworzonymi :D
Avatar użytkownika
Aganderas
IX. stopień wtajemniczenia
IX. stopień wtajemniczenia
 
Posty: 4700
Dołączył(a): piątek, 4 listopada 2011, 20:11
Lokalizacja: Zielona Góra
wiek: 42

Re: Przepisy na zdrowe jedzenie :)

Postprzez goska » piątek, 28 września 2012, 09:55

"sezon grzybowy"
Składniki:
Risotto na 4 osoby:
4 garści ryżu do risotto,
oliwa z oliwek,
1,5 szklanki dobrego białego wytrawnego wina,
1,5 kostki bulionu,
...
2 łyżki stołowe masła,
średnia biała cebula,
podgrzybki/ kurki/ prawdziwki lub mieszanka grzybów (mrożone choć najlepiej świeże w całości!)- byle nie pieczarki!,
natka świeżej pietruszki,
parmezan,
szafran,
pieprz.

Jak przyrządzić?
Zagrzewam litr wody i wrzucam 1,5 kostki bulionu (na każdy litr 1,5 kostki) gotuję na małym ogniu. Na rozgrzaną patelnię wrzucam 2 łyżki masła, a następnie pokrojone na duże kawałki grzyby. Dodaję dużooooo pieprzu - oj grzyby to lubią!:) i odrobinę bulionu. Zostawiam je na małym ogniu i zabieram się za risotto:) Do głębszego garnka wlewam odrobinę oliwy, na którą po rozgrzaniu wrzucam pokrojoną w nie za drobną kostkę cebulę. Smażę aż sie zarumieni... i teraz w zależności na ile osób planujemy ucztę, tyle dajemy garści ryżu. W tym przypadku wrzucam 4 solidne garści i mieszam. Odczekam chwilkę, ciągle mieszając - do momentu kiedy ryż się przebarwi na biało i zalewam go białym wytrawnym winem. Zasyczy.. Wciąż mieszam i czekam aż wino wchłonie w ryż chwytam za chochlę i dolewam bulionu z sąsiedniego garnka tak by zatopić ryż - jednak bez przesady mieszam.. Bulionu dolewam za każdym razem kiedy zostanie wsiąknięty przez ryż. Ciągle mieszam by ryż nie przywarł do garnka. Po 20 minutach wrzucam grzyby. Nie dolewam już bulionu! Delikatnie, powoli mieszam... Dodaję szczyptę szafranu i garstkę świeżo startego parmezanu. Mieszam przez około 5 minut Teraz wylewam na plaski talerz i posypuję drobno posiekaną pietruszką. Do tego lampka białego wytrawnego wina (o ile się jej nie wypije w trakcie robienia:) Bon apetito:)

Uwagi:
Przed każdorazowym dolaniem bulionu należy zwracać uwagę na to czy już został wchłonięty w ryż. Napisałam, że ugotowanie ryżu zajmuje około 20 minut, jednak wiele zależy od jego gatunku i najlepiej sprawdzić jak się miewa w trakcie przyrządzania. Ciągle należy mieszać! Zanim dodamy grzyby i inne dodatki powinniśmy mieć pewność że ryż jest ugotowany i "nie pływa" w bulionie - gdyż efektem końcowym nie może być zupa:) Ilość pietruszki - wedle uznania.
Sannjas
Avatar użytkownika
goska
X. stopień wtajemniczenia
X. stopień wtajemniczenia
 
Posty: 8450
Dołączył(a): poniedziałek, 20 czerwca 2011, 08:48
Lokalizacja: Kraków
wiek: 51

Re: Przepisy na zdrowe jedzenie :)

Postprzez ellyn » piątek, 28 września 2012, 13:47

goska napisał(a):"sezon grzybowy"
Składniki:
Risotto na 4 osoby:
4 garści ryżu do risotto,
oliwa z oliwek,
1,5 szklanki dobrego białego wytrawnego wina,
1,5 kostki bulionu,
...
2 łyżki stołowe masła,
średnia biała cebula,
podgrzybki/ kurki/ prawdziwki lub mieszanka grzybów (mrożone choć najlepiej świeże w całości!)- byle nie pieczarki!,
natka świeżej pietruszki,
parmezan,
szafran,
pieprz.

Jak przyrządzić?
Zagrzewam litr wody i wrzucam 1,5 kostki bulionu (na każdy litr 1,5 kostki) gotuję na małym ogniu. Na rozgrzaną patelnię wrzucam 2 łyżki masła, a następnie pokrojone na duże kawałki grzyby. Dodaję dużooooo pieprzu - oj grzyby to lubią!:) i odrobinę bulionu. Zostawiam je na małym ogniu i zabieram się za risotto:) Do głębszego garnka wlewam odrobinę oliwy, na którą po rozgrzaniu wrzucam pokrojoną w nie za drobną kostkę cebulę. Smażę aż sie zarumieni... i teraz w zależności na ile osób planujemy ucztę, tyle dajemy garści ryżu. W tym przypadku wrzucam 4 solidne garści i mieszam. Odczekam chwilkę, ciągle mieszając - do momentu kiedy ryż się przebarwi na biało i zalewam go białym wytrawnym winem. Zasyczy.. Wciąż mieszam i czekam aż wino wchłonie w ryż chwytam za chochlę i dolewam bulionu z sąsiedniego garnka tak by zatopić ryż - jednak bez przesady mieszam.. Bulionu dolewam za każdym razem kiedy zostanie wsiąknięty przez ryż. Ciągle mieszam by ryż nie przywarł do garnka. Po 20 minutach wrzucam grzyby. Nie dolewam już bulionu! Delikatnie, powoli mieszam... Dodaję szczyptę szafranu i garstkę świeżo startego parmezanu. Mieszam przez około 5 minut Teraz wylewam na plaski talerz i posypuję drobno posiekaną pietruszką. Do tego lampka białego wytrawnego wina (o ile się jej nie wypije w trakcie robienia:) Bon apetito:)

Uwagi:
Przed każdorazowym dolaniem bulionu należy zwracać uwagę na to czy już został wchłonięty w ryż. Napisałam, że ugotowanie ryżu zajmuje około 20 minut, jednak wiele zależy od jego gatunku i najlepiej sprawdzić jak się miewa w trakcie przyrządzania. Ciągle należy mieszać! Zanim dodamy grzyby i inne dodatki powinniśmy mieć pewność że ryż jest ugotowany i "nie pływa" w bulionie - gdyż efektem końcowym nie może być zupa:) Ilość pietruszki - wedle uznania.


Czesc Gosia,
dzieki za przepis. Grzybki sa tez czesto w mojej kuchni, a takie risotto to po prostu pychota. :D Cos mi to przypomnialo, szpakowa Marlen tez robila w tym tygodniu risotto. Pisala o tym na fb pod grzybkowym zdjeciem braciszka. :D
Pozdrawiam.
Obrazek
Avatar użytkownika
ellyn
VII. stopień wtajemniczenia
VII. stopień wtajemniczenia
 
Posty: 2073
Dołączył(a): czwartek, 30 sierpnia 2012, 22:31

Re: Przepisy na zdrowe jedzenie :)

Postprzez Aganderas » piątek, 28 września 2012, 17:27

A ja będę jutro w ogródku robić - no, ale popadało - ostatnio się trafiają maślaki
Avatar użytkownika
Aganderas
IX. stopień wtajemniczenia
IX. stopień wtajemniczenia
 
Posty: 4700
Dołączył(a): piątek, 4 listopada 2011, 20:11
Lokalizacja: Zielona Góra
wiek: 42

Postprzez » piątek, 28 września 2012, 17:27

 

Poprzednia strona

Powrót do Pozostałe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron